Ulam ialah sejenis tumbuhan yang dimakan mentah dan segar. Generasi kini lebih kenal dengan makanan ringan seperti ayam goreng Kentucky, kentang goreng McDonald dan sebagainya.
Ulam-ulaman kaya dengan vitamin dan zat galian bukan sahaja berpotensi mengubati penyakit-penyakit tetapi mempunyai bahan anti-bakteria dan anti-oksidan.
kempen makan ulam-ulaman bukan sahaja mendapat perhatian orang Melayu bahkan orang Cina dan bangsa lain juga menunjukkan minat untuk memakan ulam-ulaman.
Sudah tentu ianya menyihatkan. Dan sudah tentu ianya bersih. Ulam mudah diperolehi di pasar-pasar pagi, pasaraya dan pasar-pasar malam. Malah ulam boleh didapati dibelakang rumah, tepi rumah dan kawasan kebun. Lebih meyakinkan kalau tanam sendiri.
Ulam adalah makanan asli Melayu, lebih enak kalau ada banyak jenis lagi, ulam tak semestinya dimakan pagi, malah tengahari dan malam juga enak dimakan, tak susah nak sediakan ulam, begini langkahnya:-
1. Petik
2. Basuh/Celur
3. Hidang
sumber dari: wanzafalis.wordpress.com
No comments:
Post a Comment