Daun gajus, kacang botol, daun silom, ulam raja, pegaga,
tenggek burung, petai dan jering merupakan antara jenis-jenis ulam yang biasa
ditemui dan dihidangkan untuk sajian harian. Tetapi tahukan anda, ada beberapa
jenis ulam yang tidak pernah kita makan, tetapi menjadi sajian harian bagi
sesetengah masyarakat tempatan kita.
Bagi masyarakat orang asli suku Temuan yang
menetap di penempatan orang asli Ulu Batu, Hutan Lipur Sg Tua, ulam Simpu
Kaloi, menjadi penyedap hidangan harian mereka. Oleh kerana Riverstone Eco
Resort terletak dijalur penempatan ini dan menggaji orang asli dari suku ini
sebagai kakitangannya..makan Simpu Kaloi menjadi antara ulam yang dihidangkan
kepada penggunjung di restoran kami. Bagi pengunjung yang gemar atau kaki ulam,
Simpu Kaloi menjadi ulam yang mendapat permintaan tinggi dari mereka. Walaupun
kebanyakan penggujung baru pertama kali merasai keenakan ulam ini di Riverstone
Eco Resort, mereka terus menjadi peminat setia ulam ini. Jangan terkejut ada
yang minta nak bawa balik......
Gambar 2.
Simpu Kaloi cicah
budu.....meleleh beb....
Gambar 3.
Bunga Simpu Kaloi...kelopak
bunga ulam ini jika mengikut amalan masyarakat asli suku Temuan boleh digunakan
untuk memancing ikan kaloi...nak try? datang Riverstone Eco Resort...kita ada
pakej memancing tu.....
Gambar 4.
Pokok Simpu
Kaloi....
Gambar 5.
Anak-anak ulam Simpu
Kaloi..mudah tumbuh di kawasan paya berpasir.
Gambar 6.
Pokok Ulam ni bukannya pokok renek....tapi boleh jadi
lebih besar lagi dari ini.
sumber dari: riverstoneecoresort.blogspot.com
No comments:
Post a Comment