ulam
ialah sejenis tumbuhan yang dimakan secara mentah. maknanya, ulam ni, tak
dimasak dengan cara anda semua masak sayur kangkung. sebaliknya, ulam ni cuma
dicelur dengan air panas atau sekadar dicuci dengan air paip. lepas tu, taraa..
dah sedia dimakan begitu saja. bak kata gardenia.. sungguh enak dimakan
begitu saja~~ ada jugak sayur2 biasa yang dimakan secara mentah, kita
panggil sebagai ulam. contohnya timun, lobak, terung dan kobis. ulam ni terdiri
daripada pelbagai bahagian tumbuhan contohnya biji, pucuk, umbut, buah, daun,
ubi dan kadang2 bunga. ulam boleh diklasifikasikan kepada dua kelas, satu kelas
ulam yang terdiri daripada sayur-sayuran biasa, satu kelas lagi terdiri daripada
ulam tradisional. contoh ulam2 tradisional ni macam ulam raja *wala.. my favourite!!
:)*, pucuk ubi, petai, pucuk paku, pegaga, pucuk betik, rebung buluh etc.
etc.
ulam
tradisional ni pulak boleh dibahagikan kepada dua. bahagian pertama dikenali
sebagai ulam yang senang didapati atau dalam bahasa modennya ulam yang popular
dan famous la kan. contoh ulam2 ini ialah ulam raja, petai, jering, rebung
buluh, cekur manis, kacang kelisa etc. etc. yang lagi satu bahagian ni pulak
dikenali sebagai ulam sukar didapati atau ulam tak famous. contoh2nya ialah
kerdas, genuak, pucuk jambu golok a.k.a gajus, beluntas, pucuk betik dan cekur.
to be honest, saya tak pernah tau pun nama2 ulam ni. saya tau makan je. tapi
tipulah kan kalau semua ulam saya tak tau namanya. adalah ulam2 yang saya tau
namanya macam ulam raja, petai, jering, pegaga, pucuk paku, pucuk betik.. err,
rasanya yang itu je kot yang saya tau. hehe..
- ULAM TRADISIONAL
di
Malaysia, ada kira2 120 jenis ulam yang telah dimakan sebagai tumbuh-tumbuhan
daripada pelbagai jenis ulam. err, ayat ni pelik lah. ok, terbalik la.. dimakan
sebagai ulam daripada pelbagai tumbuhan. sorry.. ianya terdiri daripada tumbuhan
yang hidup menjalar (pegaga), tumbuhan renek (ulam raja) sehinggalah kepada
pokok2 yang tinggi dan besar a.k.a pokok saka (petai).
pokok
saka ni macam yang telah diberitahu tadi, adalah pokok yang tinggi dan
besar.biasanya pokok petai hidup meliar dikawasan hutan belantara ataupun
dusun2. tinggi pokok ni boleh mencapai sehingga 20-30 meter manakala besar ukur
lilitnya menjangkau kira2 2-5 meter. so, korang boleh bayang tak betapa besarnya
pokok2 petai. memang saya tabik spring kat pakcik2 yang kerjanya memetik petai.
cayalah pakcik!!
*ha.. yang ni.. bukan pokok petai.. haha..* |
*yang ni baru pokok petai. ada nampak itu petai?* |
- CARA MAKAN
kebanyakan ulam dimakan bersama nasi yang panas. *pergh.. sedap!!* ada
juga orang yang memilih untuk mencicahkannya ke dalam budu, sambal belacan atau
cencaluk sebelum digaulkan bersama nasi lalu disuapkan ke mulut. memang rasa dia
pergh.. superb!!
- KHASIAT ULAM
ok,
disebabkan ulam tak dimasak terlebih dahulu. kandungan khasiat di dalamnya tak
terjejas. *walaweh..*
ulam turut mempunyai kandungan mineral dan vitamin utama seperti calcium,
phosphorus dan iron. semua nutrien ni tak terjejas sikit pun oleh haba. for your
information, daun kaduk mengandungi kandungan calcium, phosphorus dan iron yang
paling tinggi iaitu sebanyak 446, 50 dan 13.1 mg respectively bagi setiap 100 g,
jika dibandingkan dengan nutrien ulam2 yang lain. ulam turut membekalkan serat
yang kita semua perlukan untuk proses pencernaan di dalam perut
kita.
- KHASIAT ULAM DALAM PERUBATAN
ulam
jering pulak mengandungi sejenis sebatian alkaloid pelawas yang memberi
rangsangan untuk membuang air kecil. jering turut boleh menjadi penawar yang
berkesan kepada pesakit kencing manis sekiranya diambil secara berterusan dengan
kuantiti yang sedikit. kenapa? sebab sebatian alkaloid tu mampu meneutralkan
kandungan gula dalam badan. ulam daun kaduk pulak membantu kaum wanita
menghindari osteoporosis kerana kandungan kalsiumnya yang tinggi dan diperlukan
oleh badan kita. so, tak payah susah2 minum anlene kan? ulam ni berganda2 lagi
murah dari satu tin susu anlene tu. kan dah jimat duit. *wink
ok.
kita dah sampai penghujung entry. terima kasih kepada anda yang sudi meluangkan
masa anda membaca entry saya yang berkisar pasal ulam ni. diharap ilmu yang
sikit ni dapat kita sama2 absorb kat dalam otak dan memperbanyakkan makan ulam
lepas ni. *apakah?*
ok chow.. tata..
*ni ulam raja* |
*ulam pucuk gajus..* |
*daun kaduk* |
sumber dari: sayakongsicerita.blogspot.com
No comments:
Post a Comment